În ajunul Zilei Dobrogei,

O reuniune deosebită a Clubului de lectură pentru adolescenți BIBLIOTulcea a avut loc miercuri, 13 noiembrie, de la ora 13.00, în sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din Tulcea.

Liceenii de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și Colegiul Național „Spiru Haret” din municipiu s-au întâlnit cu scriitorii Lucian Țugui și Nicolae C. Ariton pentru a li se prezenta două cărți cu valoare istorică și literară locală, evenimentul fiind dedicat Zilei Dobrogei – 14 Noiembrie.

Prima dintre ele, despre care a vorbit Lucian Țugui, este a doua ediție a „Monografiei orașului Tulcea. Trecutul, prezentul și viitorul său”, de Brutus Cotovu, Teodor Voicu – ambii institutori și foști senatori – și Petre Constantinescu, prima ediție fiind publicată acum aproape o sută de ani, mai precis în 1928, la Constanța, la Institutul de Arte Grafice al Ziarului „Dobrogea jună”. Vorbitorul a cerut tinerilor să-și imagineze o Tulce devastată de război, scăpată cu chiu, cu vai din bombardamentele inamicilor, fără infrastructură, „fără asfalt”, ca astfel să realizeze ambiția primarului Tulcea din anul 1925, profesorul Grigore Musculiu, de a elabora un atare amplu proiect. În aceste condiții, pentru realizarea unui „manual istoric” s-a apelat la cei trei întrucât primii doi, oameni de cultură, publicaseră de-a lungul anilor articole în presa vremii, iar Petre Constantinescu era de ani buni de zile secretarul primăriei. Cel care s-a îngrijit de reeditarea Monografiei, scriitorul Nicolae C. Ariton, a precizat că demersul său se încadrează în proiectul „Istorie Tulcei între bibliotecă și internet”, fiind cofinanțat din bugetul local/2024 al municipiului Tulcea. Scrupulos, Ariton a reeditat volumul cu atenție maximă.

A doua reeditare s-a făcut în cadrul proiectului sus-menționat, Nicolae C. Ariton, convins că Valentin Șerbu este cel mai important scriitor tulcean, urmându-și sârguincios țelul de a-i reedita integral opera. De data aceasta, a fost rândul volumului de debut, „Provinciale” (1971, Ed. Cartea Românească: după „La iarbă verde” (în 2021), „Povestiri senine” (2022) și „Inocentul” (2023), este a patra reeditare. De ce acum primul volum? Fiindcă în 2024 se împlinesc 80 de ani de la nașterea lui Șerbu și 30 de la decesul său. „Provinciale” este alcătuit din cincisprezece schițe, debutul lui Valentin Șerbu fiind salutat cu cronici și recenzii favorabile în toată presa culturală a timpului.

Lectura câtorva fragmente din cele două cărți, talentul povestitorilor și câteva anecdote istorice au făcut și mai agreabilă întâlnirea în finalul căreia liceenii au primit exemplare din cele două volume.

Mulțumiri scriitorilor, elevilor, bibliotecarelor și profesoarelor care asigură periodicitatea acestor rodnice întruniri!