Sala de festivități a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea a fost plină ochi în miezul zilei de vineri, 18 octombrie, atunci când elevi reprezentând Colegiul Național „Spiru Haret” și Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, ambele din municipiul Tulcea, au venit, însoțiți de cadre didactice și de bibliotecare, la întâlnirea cu doi scriitori români (evident) contemporani.

Teodor Hossu-Longin este un apropiat al tulcenilor (pescari și literați deopotrivă): în 2017 și-a lansat la Casa Avramide romanul „Mortua Est”; doi ani mai târziu, tot la Casa Avramide, „13, cu noroc”, care include și volumul său de debut, „Crima și alte povestiri”, care a și primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor în 1998; în 2021, a venit cu „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”; de asemenea, romanul „Măștile din spatele măștii” a fost prezentat acum doi ani la Tulcea. De data aceasta, a venit cu poezie, încercările sale (fie declarații de dragoste, fie crâmpeie lirice din propria adolescență de la sfârșitul anilor ’80), grupate în volumul „Pași în doi” (Ed. Agol, București, 2023; ilustrații: Andrei Vlădeanu), având priză serioasă la liceeni.

Brașovean la origine, cu liceu de informatică, Ciprian Cioiulescu a studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, dar nu a uitat de prima dragoste, deschizându-și propria firmă de I.T. în timpul studiilor, apoi, în 1999, a plecat ca programator în Germania, rămânând acolo. Debutează literar cu volumul de poezii „Simple observații și potriviri” (Ed. Agol București, 2024; ilustrații – Răzvan Coșa RACO), cu care a și sosit la Tulcea.

Distanți la început, tinerii au dezghețat repede atmosfera, dornici să știe atât când vine muza inspirației și la ce îndemnuri sau „capcane”, cât și dacă scriitorii au o rețetă după care compun. Sigur e că, ajutați și de cele cinci + cinci cărți dăruite în prealabil de cei doi celor două licee, familiarizați cu textele, participanții au declanșat o competiție de citit poezii, care cu greu a fost declarată „închisă” după vreo două ore. Și maratonul de lectură, și multitudinea de întrebări adresate lui Hossu-Longin și lui Cioiulescu arată că, iată, liceenii de astăzi au nevoie de întâlniri cu scriitori – așa cum s-a glumit – în viață.

Ambii scriitori și-au prezentat cărțile și seara, la Casa Avramide – Casa Colecțiilor, în cadrul Danubius ArtFest 2024.