Lucrarea de față este o noutate în arealul preocupărilor bibliografice de la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, atât din perspectiva tematicii alese, cât și în privința informațiilor conținute în partea de adnotare a cărților și reprezintă un instrument util de utilizare în căutarea de informații despre Dobrogea.
Lucrarea este structurată în 3 capitole : I. Scurt istoric al Dobrogei; II. Indice tematic adnotat; III. Indici bibliografici.
Capitolul I prezintă evoluția istorică, politică, economică, socială și culturală a Dobrogei, fiind realizat în vederea unei mai bune înțelegeri a particularităților ce caracterizează acest teritoriu și a-l încadra, într-un mod firesc, în aria preocupărilor de cercetare științifică legate de acesta.
Capitolul al II-lea este reprezentat de un indice tematic adnotat, care cuprinde 389 de titluri referitoare la tema generală, Dobrogea, ale cărților existente în colecțiile Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea. Acestea sunt descrise bibliografic, după structura : autor, titlu, localitate, editură/tipografie, an, număr de pagini, completate de adnotări, organizate în 16 secțiuni tematice și ordonate alfabetic după numele autorului în cadrul fiecărei secțiuni tematice. Acestea au fost și ele ordonate alfabetic, majoritatea cu câte două domenii, în încercarea de a acoperi o arie tematică cât mai cuprinzătoare, după cum urmează : Artă, Călători și călătorii, Cultură, Delta Dunării, Economie. Ocupații, Educație. Învățământ, Etnii, Etnografie. Folclor, Faună. Floră, Geografie. Geologie, Istorie. Arheologie, Literatură. Poezie, Localități. Așezări, Personalități dobrogene, Religie, Societate. Se cuvine să fie precizat faptul că, în cadrul cercetării, nu au fost avute în vedere publicațiile seriale (așadar cele cu ISSN), ci numai monografiile, fără a avea pretenția de a realiza o cercetare exhaustivă asupra tematicii Dobrogei prezentă în colecțiile Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea. Pentru menținerea autenticității unor titluri, a fost păstrată în redactare forma de scriere a unor cuvinte așa cum era folosită în perioada respectivă.
Capitolul al III-lea este organizat în trei indici de autori, de edituri și de titluri. În cadrul fiecărui indice, ordonarea numelor autorilor, a editurilor și a titlurilor s-a realizat alfabetic. Realizarea acestor indici s-a făcut în scopul de a facilita regăsirea informațiilor de către cei interesați care nu cunosc prea multe detalii despre elementele componente ale descrierii bibliografice ale unei cărți sau realizează o căutare punctuală, după autor, editură, respectiv, titlu.
Bibliografia adnotată a cărților despre
Coperta_Bibliografia adnotată a cărților despre