Preotul Nicolae Moruzov s-a nascut in data de 6 decembrie 1838, potrivit Diacon Anghel Constantinescu (Monografia Sf. Episcopii a Dunarii de Jos, p.411) si protoiereului G.V.Niculescu (Protopopia judetului Tulcea. Dare de seama alcatuita cu ocazia jubileului de 40 de ani de domnie a Majestatii Sale Regelui Carol I al Romaniei, Bucuresti, Atelierele grafice SOCEC & Comp., 1906, „Tablou de preotii parohi si supranumerari din judetul Tulcea”, p.72).
Dupa cum scrie reputatul cercetator Cristian Troncota, „toate sursele ii indica pe Moruzovi drept descendenti ai unor cazaci zaporojeni refugiati in Romania la o data greu de stabilit”. Cel mai vechi document din arhiva bisericii Telita, statul de plata de la anul 1882, ii atesta prezenta la biserica din vremea turcilor, „biserica mica veche sapata mai mult in pamant”, care a ars vineri, 26 martie 1899, „ora 6 seara”, dupa cum consemneaza pr. Marin Popescu pe prima coperta, verso a „Dumnedeeestilor Liturgii”. La anul 1882 epitropia bisericii din Telita era formata din preotul Nicolae Moruzov (Morozof), Parfeni Condratov si Mihail Iacobov. De la acest locas, unul din cele mai vechi de pe teritoriul judetului Tulcea, se pastreaza langa biserica monumentala actuala un monument cu turnulet, avand in varf crucea cu semiluna la baza.
Preotul Nicolae Moruzov a fost transferat la biserica „Schimbarea la Fata” din Tulcea in 10 iunie 1885 cu Ordinul Episcopiei nr.261 (cf. Diacon A. Constantinescu). Va sluji la aceasta parohie pana la sfarsitul vietii. A slujit multi ani cu parohul Eremia Trofimescu, venit in 1882, la „Schimbarea la Fata”, de la parohia „Sf.Voievozi” Chilia Veche, unde slujise inca de la inceputurile bisericii vechi cu firman. Cei doi preoti si-au unit destinele si prin casatoria copiilor lor.
A avut de suferit batai si umilinte in timpul primului razboi mondial, asemenea multor altor preoti din judetul Tulcea. De la Colonel Ionescu Dobrogeanu Tulcea aflam ca „Preotii Moruzov si Savenco, denuntati de evreul Itic Moscovici ca slujesc in romaneste si ca pomenesc familia noastra regala, au fost batuti ingrozitor, apoi surghiuniti in Bulgaria la Carjali” (Invazia barbara din 1916-1918 in judetul Tulcea, p.187, in Arhiva Dobrogei, vol.II, 1919, Bucuresti, Tipografia Curtii Regale, F.Gobl.FII).
S-a stins din viata in anul 1927, decesul preotului fiind inregistrat in „Matricola de Botezati, Cununati si Inmormentati la biserica cu serbarea Schimbarea la Fata din comuna Tulcea plasa Tulcea judetul Tulcea” pe anii 1916-1930, partea a III-a, Inmormentati, document din colectia „Fonduri parohiale” a DJTAN, la f.208 v, nr.crt.38, act stare civila nr.204 din 1 iulie 1927, incetat din viata la varsta de 99 de ani (89 de ani, daca ne raportam la anul nasterii precizat de cele doua surse citate mai sus). Slujba inhumarii a fost oficiata de parohul bisericii, preotul Zenovie Livovschy.
Preotul Nicolae Moruzov si Maria au avut sapte copii din care doua fiice. Din Colectia Registre de stare civila a Primariei Tulcea, detinuta de DJTAN, rezulta ca cele doua fiice ale preotului Nicolae Moruzov si prezbiterei Maria se numeau Teodosia si Pelaghia. Despre ele se face mentiune in monumentala si valoroasa lucrare „Mihail Moruzov si Serviciul Secret de Informatii al Armatei Romane”, Cristian Troncota, ed. INI, 1996, p.27. Prezentam mai jos transcrierea actului de casatorie al Teodosiei cu Gr. Trofimescu. Pelaghia, nascuta in Tulcea in anul 1872, se casatoreste in aprilie 1895 cu Veniamin Neronovici, functionar in varsta de 27 ani, nascut in 1868 in comuna Metlasef-Rusia, fiul major al lui Simionu si Tatiana Neronovici, care nu mai erau in viata la anul casatoriei fiului lor. Martori la casatorie au fost preotul Ieremia Trofimescu in varsta de 66 ani, Grigore Bondarescu, functionar, 65 ani, Dimitrie Veclimescu, functionar, 56 ani si Leonte Billenco, agricultor, 70 ani (DJTAN, Col. Registre de stare civila, Primaria Tulcea, Reg.173/1895, f.24 si 24 v).
Numele Moruzov a devenit celebru prin personalitatea complexa, stralucitoare, a membrilor familiei, deosebit de inzestrati in domenii cum sunt arta, cultura, religia, publicistica, serviciile secrete.
Sursa fotografii:
1. Pr.N. Moruzov (Extras din Tabloul „Clerul din urbea si judetul Tulcea la 1900” realizat de Episcopia Dunarii de Jos)
2. Monumentul din spatele bisericii actuale din Telita – Foto Lelia Postolache
3. Pr. Z. Livovsky (Extras din Tabloul „Clerul din urbea si judetul Tulcea la 1900” realizat de Episcopia Dunarii de Jos)
4. Mormintele din Cimitirul Eternitatea din Tulcea unde odihnesc: pr. Nicolae si Maria Moruzov, Pelaghia si Sura, fiica Pelaghiei (cf. informatiilor primite de la doamna Florina Aurora Moruzov) – Foto Lelia Postolache
Actul de casatorie al Theodossiei Moruzov (transcriere)
Act nr.74/10.09.1888 Grigore Trofimescu, 24 ani, agricultor [n.n.- viitor cantaret bisericesc si paracliser la biserica Schimbarea la Fata din Tulcea], n.1864 Chilia Veche, fiul preotului Ieremia Trofimescu, 58 ani si al Paraschivei, 53 ani, domiciliati Tulcea si Theodossia, 22 ani, n.1866 in Comuna Tzarcovodorofca, Jud. Berdiansc, Russia, domiciliata Tulcea, fiica preotului Nicolae M. Morozoff, 52 ani si a Mariei, 50 ani, domiciliati Tulcea; martori Antoniu Petroff, 52 ani, agricultor, Hristu Valciu, 42 ani, comersant, Dimitre Symeonoff Scorenovici, 46 ani, cantaret bisericesc si Leonte Bilenco, 62 ani, agricultor, toti domiciliati Tulcea (Act identificat de prof. Lelia Postolache la DJTAN, Colectia Registre de stare civila, Primaria Tulcea, Reg.101/1888, vol.I, f.75)
Grigore Trofimescu a incetat din viata la 2 iulie 1943 in Tulcea, cf. act de deces nr.203/3.07.1943 – inregistrare facuta pe actul de casatorie.