Hai la clubul de robotică!
Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea vă invită duminică, 27 noiembrie a.c., la ora 11.00, la deschiderea Clubului de robotică, organizat în parteneriat cu Fundația „Noi Orizonturi”, alături de Asociația „Comunitățile Viitorului” și cu sprijin financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Commmittee). În această toamnă, cele trei organizații au lansat proiectul „Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”, prin care și-au propus să ajute bibliotecile să pregătească și să organizeze activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiați din Ucraina.
Prin acest proiect, Fundația „Noi Orizonturi”, alături de Asociația „Comunitățile Viitorului”, ajută bibliotecile, ca și Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, să ofere refugiaților sprijin și un spațiu sigur unde pot desfășura activități, precum Clubul de Inițiativă Comunitară IMPACT, folosind învățarea prin experiență și Service Learning, un club de robotică și coding, cursuri de limba română, dar și să se ocupe de managementul voluntarilor și lucrul cu refugiați și să folosească instrumente digitale în activitățile de învățare și voluntariat.
Tot mai multe familii de refugiați decid să-şi prelungească şederea în România odată cu degradarea situației din Ucraina. De la începutul războiului, în România au sosit peste 1 milion de oameni, iar peste 80.000 sunt înregistrați în țara noastră. Guvernul României, societatea civilă, O.N.U. și organizațiile internaționale continuă să răspundă la nevoile lor pe termen mediu și lung, atât la frontieră, cât și în zone unde se stabilesc refugiații.
Cu sprijinul Comitetului Internațional de Salvare (I.R.C.), Fundația „Noi Orizonturi” și Asociația „Comunitățile Viitorului” vor oferi sprijin material, cât și financiar și uman pe toată durata proiectului atât pentru organizarea activităților din cadrul Clubului IMPACT, clubului de robotică și coding, cursuri de limba română și alte activități punctuale, cât și pentru amenajarea unui spațiu pentru desfășurarea acestor activități.
Fundația „Noi Orizonturi” are un istoric de peste 20 ani în educația pentru transformare. 20 ani în care a format 1.000 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România și a sprijinit înființarea altor 150 de cluburi la nivel internațional. Peste 17.000 de tineri au trecut prin programe de formare transformatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în forțele lor.
Asociația „Comunitățile Viitorului” este o organizație tânără în a cărei echipă sunt oameni cu peste 15 ani de experiență de lucru cu bibliotecile la nivel național și internațional. Aceștia au fost implicați în dezvoltarea primei rețele de bibliotecari din România și în acordarea de consultanță și suport pentru extinderea rolului bibliotecilor în cadrul comunităților locale, inclusiv a programelor dedicate dezvoltării abilităților digitale pentru copii și tineri.
Comitetul Internațional de Salvare (I.R.C.) este o organizație non-profit care ajută persoanele afectate de crize umanitare pentru a supraviețui, a-și recupera și a-și reconstrui viața. Creează un impact de durată oferind îngrijiri medicale, ajutând copiii să învețe și împuternicind indivizii și comunitățile lor să devină autonome, cu focusul pe nevoile femeilor și fetelor.