S-a nascut in comuna Macin, jud. Tulcea, la 14 februarie 1891, din parintii Sandu si Anita Banea, Radu, bunicul dinspre tata, fiind mocan ardelean stabilit in Valea Jijilei. Bun gospodar, a murit in timpul razboiului din 1877, cand s-a imbolnavit, pierzandu-si intreaga avere. Sandu Banea, taran, invatase alfabetul la scoala de adulti a regimentului din Tulcea, unde facea armata.
In 1904, Gheorghe Banea urmeaza cursurile Scolii primare din Macin, infiintata prin 1873 – 1874 de profesorul, teologul si monahul Nicolae Nifon Balasescu. In 1912, absolva sectia moderna a Liceului „Nicolae Balcescu” din Braila, dupa care se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti. La 15 august 1916 este trimis comandant de pluton pe frontul dobrogean. Grav ranit la cap in luptele de la Parachioi, este parasit de camarazii de lupta care l-au crezut mort, din nou impuscat la umar si la cap de o patrula de nemti si, in cele din urma, salvat de un regiment sarb de artilerie. Monitorul Oficial si ziarul « Dimineata » l-au declarat mort pe lista nr. 52 din 10 octombrie 1916. Ingrijit in spitalul de campanie, este trimis la spitalele din Silistra, Alfatar si Hascov (Bulgaria), pentru ca, la 5 august 1918 sa se intoarca din captivitate in cadrul unui schimb de invalizi si sa fie demobilizat.
Diagnosticat cu paraplegie, va fi declarat mare mutilat al razboiului. A fost decorat cu „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler si „Crucea Comemorativa a razboiului din 1916” cu baretele Dobrogei. Dezastrul fizic si psihic nu l-au impiedicat sa-si ia licenta in litere, in 1919 – specialitatea limba romana si filologie romanica. Se pensioneaza in anul 1952, dupa 33 de ani de activitate ca profesor la : Seminarul din Buzau, Liceul Militar Manastirea Dealu – Targoviste, Liceul « Nicolae Balcescu » din Braila (din 1 septembrie 1922), Seminarul Monahal Cernica din Bucuresti (din 1 septembrie 1936), apoi, tot in Bucuresti, la Liceul « Mihai Eminescu » si Gimnaziul « Petru Rares ».
Proza sa, valoroasa din punct de vedere documentar si psihologic, apreciata de critica literara, isi trage seva din suferintele indurate in timpul primului razboi mondial si ulterioare, cand a si orbit, tintuit in scaunul cu rotile: amintiri, memorii, reportaje literare, evocari de familie, scoala. Volume publicate : « Zile de lazaret » (roman, 1938), « Vin apele » (1940), « Muschetarii din Balcani ».
Scoala nr.2 din Macin ii poarta numele.
Bibliografie :
Prof. Vasile Serghi. Gheorghe Banea, macinean, om de carte si cultura. In : Bratescu, An IV, Nr.9 (martie 2008), p. 3 – 5.