Făt-Frumos când era mic, Octav Pancu-Iași. Editura Agora, 2014
Scriitor înzestrat cu o remarcabilă înțelegere a universului copilăriei, OCTAV PANCU-IASI descoperă în povestirile sale pentru cei mici inefabilul psihologiei infantile. Cu o fermecătoare gingașie, discreție și umor, autorul urmărește parcursul copilului, de la ipostaza în care mitul interior al maturității, visul de a fi mare, modelează sufletul acestuia, la stadiul căutărilor propriului univers lăuntric. „Nu fugi, ziua mea frumoasă!, Mai e mult până diseară, Fetița care l-a luat pe „nu” în brațe, Iedul cu trei capre, Nu numai la grădiniță, Visul, Tata și un pic de tristețe, Un bărbat la casa omului…” sunt doar câteva din miile de pagini frumoase scrise de Octav Pancu-Iași pentru copii, pagini pline de o sclipitoare delicatețe, de verva humuleșteană și de dragoste pentru cei mici, cărora autorul le-a fost un fidel prieten.


Se întorc morții acasă, Cornel Constantin Ciomâzgă. Editura Cartea Actuală 3C, 2014

Unul dintre cei mai importanți publiciști ai anilor ’90, întemeietor și director al unor publicații și al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalistică, mentor al unor mari gazetari de astăzi, Cornel Constantin Ciomâzgă se retrăgea prin anii 2000 în chiliile unor mănăstiri pentru a ieși de acolo cu o carte care avea să spargă tiparele, devenind în foarte scurtă vreme best-seller. De atunci și până acum cartea sa LUCRAREA a fost declarata de mai multe ori „cel mai căutat roman românesc postrevoluționar”, tirajele epuizându-se de fiecare dată cu rapiditate. Timp de zece ani scriitorul a stat din nou retras prin sihăstrii și locuri tainice, numai de el știute, pentru ca acum să revină, iată, cu o nouă carte ce se anunță a fi cu mult mai răvășitoare decât cea dintâi.
Un subiect „împrumutat tot din realitate”, cum spune autorul, având ca personaje principale un călău și victima sa. Un fost torționar comunist și cea mai opresată victimă a lui se întâlnesc după zeci de ani, fiecare cu viața sa terifiantă, spre a trăi împreună o experiență „de legendă”. Incredibilul văzut de aproape, uneori chiar din interior, descris cadru cu cadru, într-o formulă literară neobișnuită, va face din cartea scriitorului Cornel Constantin Ciomâzgă nu doar un best-seller, ci istorie prin… istoria restituită astfel.


Dumnezeu povestit pe înțelesul unei femei. Savatie Baștovoi. Editura Cathisma, 2017

O carte plină de candoare și prospețime, care te poartă în adevarate excursii biblice și patristice, asemenea unei plimbări în fapt de seară. De la grădina Raiului și facerea lumii până la stihiile care ajung să se răzbune pe oameni, întrebările te mențin într-o așteptare plină de emoții și incintare intelectuală. O poveste despre zodii și genealogii, spaime și prejudecăți, iubire și trădare, scrisă cu iscusința unui romancier și delicatețea unui poet. Referințele la texte vechi și comentariile de mare finețe teologică descoperă un Dumnezeu plin de iubire și explică în cuvinte simple marile contradicții reproșate Bibliei.
Ieromonahul Savatie Baștovoi este un scriitor, poet, traducător și editor român născut în Chișinău. Este autorul a peste douăzeci de cărți vândute într-un tiraj cumulat de aproape jumătate de milion de exemplare. Este unul dintre cei 27 de scriitori români contemporani care au reprezentat România la Salonul de Carte de la Paris din 2013, anul în care România a fost țara invitată de onoare. Cărțile și conferințele sale despre credință au adus un suflu nou în predica din România anilor 2000.


Iepurii nu mor, Savatie Baștovoi. Editura Cathisma, 2012

„Iepurii nu mor” ne ia prin surprindere: un roman de o mare sensibilitate și profunzime, scris impecabil, cu o construcție riguroasă. Nu mai e vorba de un ucenic, ci de un tânar maestru: Ștefan Baștovoi. Avem de-a face cu un roman singular în literatura română postbelică. Un «fruct» neașteptat, cu atât mai prețios, al istoriei nemiloase a unei provincii românești, Basarabia, răpită din nou de ruși (sovietici) în 1944.” (Alexandru Mușina)
Perspectiva din care e relatată povestea îi aparține unui copil, școlar în clasa a treia, pionier în R.S.S. Moldovenească. Micul Sasa Vaculovski e ceva mai introvertit decât media și pare a fi persecutat pe nedrept de către învățătoare, ceea ce îl ostracizează în fundul clasei, de unde va aspira luciferic la premianta din prima banca, devenita inaccesibilă. Povestea cu iepurii, la care titlul face aluzie, este construită în paralel, pe mai multe planuri. Ea este o parabolă a libertății încătușate, spunând pe cale aluzivă ceea ce nu se spune pe față în carte: că viața în comunism este o viață încarcerată, că educația prin sloganuri a copiilor este o crimă, că autoritatea și chiar violența învățătoarei față de copiii recalcitranți devin odioase atunci când se suprapun celor ale partidului față de clasa muncitoare.


Practica gandirii pozitive, Joseph Murphy. Editura Deceneu, 2017

O colecţie fără precedent a lucrărilor profund transformatoare ale lui Joseph Murphy, autorul faimoasei cărţi Puterea extraordinară a subconştientului tău. Aparţinând perioadei de apogeu a carierei lui Murphy, lucrările Puterea credinţei, Să ne bucurăm de belşug şi prosperitate, Semnificaţia reîncarnării, Elimină teama din viaţa ta şi Puterea vindecătoare a iubirii sunt doar câteva titluri ce fac parte din această antologie inegalabilă, ce cuprinde peste 20 de cărţi şi broşuri.
Adevărate izvoare de cunoaştere, scrise într-un limbaj uşor accesibil oricărei categorii de cititori, cărţile lui Murphy sunt o lectură încântătoare şi inspiratoare pentru toţi.


Cine ai fi tu, fără povestea ta?, Katie Byron, Editura For you, 2010

Această carte, publicată la editura For you, este o colecție de cincisprezece dialoguri, pe care Katie Byron le-a purtat cu diferiți oameni care au participat la întâlniri cu ea, în mai multe locații din Statele Unite și Europa. Unii dintre cei care au lucrat cu Katie sufereau de boli chinuitoare, alții erau părăsiți în dragoste sau treceau prin divorțuri neplăcute, iar alții erau pur și simplu iritați din cauza unui coleg de lucru sau a creșterii chiriei. Ceea ce aveau cu toții în comun era disponibilitatea de a pune întrebări, cu ajutorul lui Katie, legate de gândurile dureroase care reprezentau adevărata cauza a suferinței lor. În fiecare caz, vedem cum Katie, cu mintea sa ageră și imensă sa blandețe, a ajutat fiecare persoană să descopere pentru sine că, ceea ce până atunci se prezenta ca o realitate de necontestat, nu era chiar așa.


Conversații cu Dumnezeu, vol. 1,2,3. Guillaume Musso. Editura For You, 2016

Conversaţia pe care Neale Donald Walsch o poartă cu Dumnezeu este inclusă în şase volume şi încă nu s-a terminat! Cele şase volume sunt: Conversaţii cu Dumnezeu, vol.I, II, III, Prietenie cu Dumnezeu, Comuniune cu Dumnezeu, Momente de graţie.
Din toate cărţile se revarsă asupra noastră, a cititorilor, o dragoste nelimitată şi necondiţionată cu care Dumnezeu ne învăluie în permanenţă. Această iubire a lui Dumnezeu ne face să înţelegem că nu suntem singuri şi exemplifică, mai mult decât orice, vorbele spuse în Noul Testament (Ioan X, 30): „Cu toţii Una suntem”.


Curs de miracole pe înțelesul tuturor, Alan Cohen. Editura For You, 2017

Cursant și profesor de peste 30 de ani al „Cursului de miracole”, Alan Cohen preia ideile de bază ale Cursului și le redă în lecții practice și ușor de înțeles, cu o mulțime de exemple și aplicații din viața reală.
Curs de miracole pe înțelesul tuturor este un ghid unic pentru cititori, dar și o analiză impregnată cu stilul inconfundabil al lui Alan Cohen.

„Alan Cohen descrie Curs de miracole ca pe o hartă de ieșire din iad — o cale de ieșire din mentalitatea ego-ului caracterizată de frică, autodevalorizare, lipsuri și separare. În acest comentariu genial, Alan ne arată cum să interpretăm harta!” – Dr. ROBERT HOLDEN
„Excelenta, minunata, plină de semnificații profunde, exact ce mi-a recomandat medicul! Simplă, ușor de citit și plină de povestiri scurte și plăcute, aceasta carte îi va ajuta pe cei care studiază Curs de miracole să-i înțeleagă câteva dintre conceptele și principiile de bază.” – Dr. JON MUNDY


Învață cum să comunici cu îngerii în 21 de zile, Doreen Virtue. Editura For You, 2018

Îngerii ne pot ajuta în orice problemă, din orice domeniu al vieții: sănătate, iubire, prietenie, animale de companie și chiar tehnologie! Doreen Virtue a creat în acest scop Angel Therapy®, un sistem ce ne permite să ne conectăm cu puterea divină a îngerilor. Așadar, de câte ori te confrunți cu o problemă, cheamă-i pe îngeri în ajutor folosind cartea de față, ce îți pune puterea lor în mâini, indiferent unde te-ai afla.
În doar 21 de zile, vei descoperi metoda prin care să te conectezi cu aceste incredibile puteri celeste. Textele binecunoscutei și apreciatei autoare Doreen Virtue te pun în legătură cu arhangheli, cu maeștri și alte făpturi spirituale, în acest curs rapid și ușor de aplicat în viața de zi cu zi.


Vocile universului, Suzanne Ward. Editura For You, 2018

„Vocile voastre, ca și ale celorlalți, sunt «vocile Universului» și ar trebui să începeți să vă gândiți la voi în acest mod.“
Așa a vorbit Dumnezeu când s-a referit la necesitatea apariției acestei cărți.
Pe măsură ce energia din fiecare dintre gândurile, sentimentele, cuvintele și acțiunile noastre se revarsă în afară, conform legii naturale, ea ne afectează pe toți. Acea energie pe care o transmitem atrage o energie similară din Univers și revine la noi înmulțită. În mod individual, ne creăm efectiv propria viață. În fiecare moment și, simultan, la nivel colectiv, creăm lumea în care trăim.
Iar procesul nu se încheie aici. Energia pe care o generăm continuu afectează în mod similar conștiința de masă a întregului Univers.
Când descoperi în aceste mesaje ecouri ale inimii tale ce îți spun că iubirea este cea care vindecă, înțelegi influența puternică pe care o ai asupra Pământului… și dincolo de el.


Tehnica îngrijirii bolnavului, Carol Mózes. Editura Medicală, 2018

Aşteptată cu mult interes de cadrele medii din ţara noastră, ediţia prezentă este adăugită şi îmbunătăţită cu ultimele date în materie la zi. Tehnica îngrijirii bolnavului reprezintă disciplina de bază a tuturor asistentelor medicale. Scopul reeditării acestei lucrări este perfecţionarea acestor cadre medicale cu elementele de bază ale profesiunii lor, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii actului medical. Studiul tehnicii îngrijirii bolnavului trebuie să constituie preocuparea permanentă a asistentelor medicale. Dezvoltarea şi tehnicizarea continuă a ştiinţelor şi aparaturii medicale impun cadrelor medii de toate specialităţile aprofundarea permanentă a calificării lor profesionale.
Cuprins: Asistenta medicală şi locul ei de muncă. Îngrijirea curentă şi supravegherea bolnavului. Contribuţia asistentei la explorarea bolnavului. Tehnica tratamentului. Asistenţa de urgenţă a accidentaţilor. Îngrijirea bolnavilor la secţiile de specialitate. Îngrijirea specială a unor categorii de bolnavi şi de vârstă. Valorile medii normale ale analizelor de laborator. Index.
Adresabilitate: Cadre medii sanitare din toate specialităţile medicale, în special cele care lucrează nemijlocit la patul bolnavului; asistente medicale din toate specialităţile.


Tratat de nursing (îngrijirea omului sănătos şi bolnav), Crin Marcean. Editura Medicală, 2010

Acest tratat de nursing, una din primele lucrări de acest gen din ţară, este alcătuit în totalitate în conformitate cu normele prevăzute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind instruirea asistentelor medicale şi a moaşelor. În prezent, dar mai ales în viitor, nu se poate concepe ca asistenta medicală, absolventă a unei şcoli medicale, să fie o simplă executantă a instrucţiunilor primite de la superiorii ei ierarhici, ci va trebui să devină o practiciană autonomă, responsabilă pentru prestaţiile sale, fiind în permanentă legătură cu cele mai noi descoperiri ale ştiinţei, aprofundând cunoştinţele din domeniul în care lucrează şi perfecţionându-se în aplicarea tehnicilor specifice. Din acest motiv, lucrarea de faţă vine în întâmpinarea tuturor persoanelor din domeniu şi va constitui un instrument definitoriu în pregătirea şi activitatea asistenţilor medicali.
Cuprins: Ştiinţa nursingului. Concepte şi teorii în nursing. Fiinţa umană. Independenţa/dependenţa. Procesul de nursing (procesul de îngrijire). Nevoia de a comunica cu semenii. Nevoia de a respira. Nevoia de a avea o circulaţie adecvată. Nevoia de a-şi menţine temperatura în limite normale. Evaluarea semnelor vitale. Nevoia de a se alimenta şi hidrata. Nevoia de a elimina. Homeostazia – reechilibrarea hidroelectrolitică. Nevoia de a fi curat şi a-şi proteja tegumentele. Nevoia de a dormi şi a se odihni. Nevoia de a se mişca şi a avea o poziţie corectă. Nevoia de a evita pericolele. Nevoia de a-şi păstra credinţa şi valorile proprii.
Adresabilitate: Asistenţi medicali, cursanţi la şcolile sanitare, formatori de asistenţi medicali.


Puterea creatoare a cuvintelor. Charles Capps. Editura Prestige, 2007

Este scris că „Orice lucru ați cere, când vă rugați, să credeți că l-ați primit, și-l veți avea.” Din păcate, de cele mai multe ori, oamenii se roagă pentru o problemă și nu pentru o rezolvare. Biblia spune să ceri lucrurile pe care le dorești… și tu îți dorești un răspuns, o rezolvare, îți dorești să trăiești o viață fericită și abundenta pe toate planurile. A te ruga nu înseamnă numai să îngenunchezi, să închizi ochii… fiecare gând este o rugăciune, fiecare cuvânt rostit este o rugăciune și mai puternică. Viața voastră este dovada!


Marte și Venus se iubesc. Poveștile reale și pline de inspirație ale unor relații de succes, John Gray. Editura Vremea, 2007
Acest volum conţine poveşti de dragoste, poveşti adevărate care scot în evidenţă aspecte pe care demult încetaseţi să le mai observaţi în propria dumneavoastră relaţie de cuplu. Autorul prezintă câteva tehnici şi metode de schimbare a obiceiurilor mentale şi de comportament ce încurajează dragostea şi o fac să înflorească. Cititorii se vor recunoaşte în personajele povestirilor din carte şi vor identifica modelele de comunicare şi comportamentale descrise.


Frații Jderi, Mihail Sadoveanu, Editura Mihail Sadoveanu, 2014
Frații Jderi este un roman istoric scris de Mihail Sadoveanu. Este, de fapt, o trilogie alcătuită din romanele „Ucenicia lui Ionuţ” (1935), „Izvorul Alb” (1936) şi „Oamenii Măriei Sale” (1942, care evocă epoca domniei lui Ștefan cel Mare între anii 1469 și 1475. Tehnică folosită este atât acea a epopeii clasice, homerice cât și acea a romanului de aventuri.
Trilogia Fraţii Jderi este o epopee care reconstituie timpul şi atmosfera din epoca de strălucire a domniei lui Ştefan cel Mare, cuprinsă în perioada 1469 – 1475, dar în acelaşi timp o cronică, o legendă, un poem folcloric, un roman realist, un roman de aventură, un roman de dragoste, un roman de familie, un roman social.


20.000 de leghe sub mare, Verne, Jules. Editura Herra

20.000 de leghe sub mări (în franceză Vingt mille lieues sous les mers) este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Jules Verne, apărut între 1869-1870. Opera a fost publicată inițial sub formă serializată în Magasin d’Éducation et de Récréation.
Acesta este un fel de roman inițiatic, în care se împletesc elemente didactice, aventurile, imaginarul și confruntarea cu necunoscutul. În această carte, Jules Verne anticipează tehnologia submarinului, ale cărui modele primitive existau deja la data publicării romanului.
Verne a scris o continuare la acest roman, Insula misterioasă, în care furnizează mai multe detalii despre căpitanul Nemo (sau prințul Dakkar).


Aventurile lui Huckleberry Finn, Mark Twain. Editura Herra

Aventurile lui Huckleberry Finn, unul dintre cele mai citite romane clasice din întreaga literatură universală, e o poveste savuroasă, construită în jurul a trei băieţi curajoşi aflaţi într-un tărâm magic – malurile fluviului Mississippi.
Huck, puştiul lipsit de educaţie şi de maniere, fuge din casa văduvei Douglas, simţindu-se „încolţit de un abecedar“ şi sătul de atâtea poveşti despre Moise şi Rai.
Aşa începe o călătorie fabuloasă la capătul căreia cei trei eroi, Huck, inimosul Jim şi ştrengarul Tom, vor descoperi ce înseamnă libertatea, curajul şi prietenia.


Aventurile lui Tom Sawyer, Mark Twain. Editura Herra

Pirat şi haiduc, indiferent ce-ar face, Tom nu se plictiseşte în orăşelul de pe Mississippi, iar prietenii lui, Huck şi Joe, sunt mereu gata să-i fie alături în orice aventură.
Soarta e foarte crudă cu Tom: mătuşa Polly îl pedepseşte la fiecare pas, frumoasa Becky îl trădează, orele de la şcoală sunt lungi, iar el tânjeşte după libertate. Aşa că într-o zi se hotărăşte să fugă de-acasă şi să se facă pirat. Să vadă ei atunci, toţi cei care l-au necăjit, cât îi vor mai simţi lipsa.
Dar cum rămâne cu scena crimei la care a fost martor? Cum rămâne cu ucigaşul rămas liber şi cu bărbatul închis pe nedrept? Şi, când Tom află că Joe Indianul ascunde pe undeva prin oraş o adevărată avere, lucrurile devin pe cât de complicate, pe atât de palpitante.


Căpitan la cincisprezece ani, Jules Verne. Editura Herra

Căpitan la 15 ani (1878) este un roman de aventuri, povestea lui Dick Sand, un adolescent curajos și inteligent. În urma unei întâmplări tragice, tânărul rămâne singurul marinar la bordul bricului Pilgrim, alături de soția armatorului, doamna Weldon, fiul ei, Jack, varul Bénédict, bucatarul Negoro, negrii salvați de pe epava unui vas și câinele Dingo. Întreaga călătorie de întoarcere va constitui o ocazie pentru Dick Sand de a-și dovedi priceperea și cunoștintele, căci Negoro a schimbat pe ascuns coordonatele vasului, conducându-l nu spre Statele Unite, ci spre coastele Africii.
Pana la întoarcerea acasă, eroii vor trece prin situații deosebit de periculoase, numeroase primejdii, capcane și experiențe uluitoare.


Chemarea străbunilor, Jack London. Editura Herra

Chemarea străbunilor este un roman publicat în 1903 și are ca personaj principal un câine, pe nume Buck, anterior domestic, ale cărui instincte primordiale revin și, după o serie de evenimente, ajunge să fie câine de sanie în Yukon, Alaska.
Jack London a fost cel mai publicat și cel mai bine plătit scriitor al vremii sale: 51 de cărți și sute de articole, mii de scrisori au fost publicate, multe dintre ele chiar postum, fiind considerat primul scriitor profesionist al Americii.
Cele mai notabile cărți: „The Call of the Wild“ („Chemarea salbaticiei“, în original, „The Sleeping Wolf“ („Lupul adormit“), „The Iron Heel“ („Calcâiul de oțel“), „White Fang“ („Colț Alb“), „The Sea-Wolf“ (inițial „Mercy of the Sea“), „The People of the Abyss“, „John Barleycorn“, „Martin Eden“, „The Star Rover“.
Scrierile sale au fost traduse în multe limbi și continuă și astăzi să fie lecturate de cititori din întreaga lume. Acest geniu al literaturii americane a portretizat viața sa și timpurile, în general, ca pe o luptă nesfarșită a omului cu natura.


Corigent la limba română, Ion Minulescu. Editura Herra

Romanul Corigent la limba romana își plasează toate – sau aproape toate – episoadele în descendenta sau în ascendenta poeziilor autorului său. Viața în cadrul patriarhal al Slatinei, vacanțele la „patuiagul” de la vie, coloritul toamnei de acolo, cadențele și armoniile folclorului invocat se pot urmari, stilizate, în romanțele poetului. Fără declarații directe, episoadele vieții prefigurează – sau explică – substanța versurilor, rosturile tradiției, ale amintirilor, prezența citadinismului și persiflarea lui subtile, caracterul de romanță rezultat din reveria multelor iubiri, toate spulbarate – pentru Margareta, Steluta, Kety, Lizica, doamna Wendy Woods – unele profunde, altele simple interludii, amare pentru erou, ca în Ultima ora.
Într-o structură evident realistă, „Corigent la limba romană” este, prin sensurile sale, tot un roman simbolist, ca și alte lucrări ale prozei lui Ion Minulescu. Este, aici, prima lui caracteristica estetică, de altfel aplicabilă întregii opere a scriitorului. Mihai Gafița


Creanga de aur, Mihail Sadoveanu, Editura Mihail Sadoveanu, 2015

A fost trecută sub tăcere de critica vremii, surprinsă de noutatea subiectului și de implicațiile sale simbolice.
Interesul pentru Creanga de aur e de dată relativ recentă și se explică prin motivele ezoterice ce deschid această proză pe alte coordonate decât cele realiste.
Eroul, Kesarion Breb parcurge un drum lung al inițierii. Pleacă la porunca magului dintr-o Dacie imemorială, se rupe un timp de muntele sacru și de peisajul sau primordial pentru a se desăvîrși în misterele universale. Ajunge în templul secret din Egipt, dar romanul trece peste această perioadă a devenirii sale întru înțelepciune pentru a se opri „asupra inițierii în și prin istorie, la Bizant. Lui Breb îi este caracteristică o capacitate ieșită din comun de a observa, de a alătura și judeca dintr-o perspectiva ultima oamenii, văzându-i nu doar într-un context, într-un loc sau epocă; el știe să proiecteze realitatea dincolo, într-o eternitate de tipologii, și să le surprindă semnificația transcendentă și ezoterică. Inteligent, perspicace, cunoscător al misterelor, se situează peste orice pasiune sau, cel puțin acesta e punctul inițial al unei evoluții; aceasta devine mai apoi, imprevizibilă. Inteligența instituie un punct de observație impasibil asupra realității și enigmelor ei, care, sub ochiul lui rece, se dezleagă și devin inteligibile. Dar una e să dezlegi enigme – de genul celei rezolvate de Breb pe când se îndreptă spre Amnia – și alta e viața. Ea cere nu doar judecata rostită imparțial din afara, ci impune participarea.


Doi ani de vacanță, Jules Verne, Editura Regis, 2018

Cincisprezece tineri cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani de la un colegiu din Noua Zeelandă călătoresc pe vasul Sloughi. Acesta intra în derivă și naufragiază pe o insula pustie din Oceanul Pacific.
Singurul supraviețuitor al echipajului îi ajută pe copii să se organizeze, ușurându-le viața. Dar rivalitățile se fac tot mai mult simțite între naufragiați, iar scindarea între membrii comunității pare aproape inevitabilă.
La doi ani după naufragiu, ei reușesc în sfârșit să părăsească insula și să ajungă acasă în Auckland, în Noua Zeelandă.


Dumbrava minunată, Mihail Sadoveanu, Editura Mihail Sadoveanu, 2013

Dumbrava minunată este descrierea peripețiilor prin care a trecut o fetița Lizuca și câinele ei Patrocle pe parcursul drumului pe care l-au străbătut de la casa fetiței până la casa bunicilor fetitei. După moartea mamei Lizucai, tatăl acesteia, domnul Vasilian, s-a recăsătorit cu o doamnă pe care o chema Maria Papazoglu și care nu o agrea deloc pe fetiță. Lizuca fusese crescută de bunicii ei din partea mamei, însă dupa căsătorie tatăl său a luat-o acasa și nu i-a mai dat voie să-și vadă bunicii, deoarece mama vitregă spunea ca a fost prost crescută de bunici și nu a primit o educație corespunzătoare cu poziția lor socială. Într-o zi în timp ce tatăl fetiței era plecat la București, mama vitregă a primit vizita a două doamne și mai târziu a unui domn locotenent Micus. Lizuca in timpul acestor vizite a intrat în salon și și-a băgat degetul în chiseaua cu dulceață. A fost certată de mama vitregă și apoi bătută foarte rău de servitoare pentru acest gest. Pentru ca nu era prima oara când mânca bataie, ci acest lucru se intampla în fiecare zi, Lizuca a considerat că este deajuns tot ce a pătimit de la moartea mamei ei și a rugat câinele să o însoțească la bunicii ei. S-au furișat din casa și au plecat în marea aventură care constă în traversarea dumbravei Buciumenei. Fetița știa din poveștile pe care i le spunea bunica că trebuie să lași un semn pe unde treci, așa că și-a umplut buzunarul cu cenușa pe care a lasat-o să curga pâna s-a terminat. De aici inainte tot ce se intamplă în povestire pare ireal deoarece, ca într-o poveste, florile vorbesc, animalele vorbesc și tot ce se întamplă în dumbravă pare a fi dintr-o poveste.


Gavroche și Cosette, Victor Hugo. Editura Heracart

Gavroche și Cosette reprezintă o adaptare pentru copii a unui episod din romanul Mizerabilii, cea mai importantă operă a scriitorului francez Victor Hugo.
În volumul de față veți face cunoștință cu Gavroche și Cosette. Gavroche este un mic vagabond ramas orfan în Franța secolului al XIX-lea. El dovedește că are suflet mare prin faptele sale de altruism, mai ales când ajută fără ezitare doi copii mai necăjiți ca el. Când revoluția izbucnește la Paris, Gavroche este în mijlocul luptătorilor, pe baricade, iar când camarazii săi rămân fără muniție, nu ezită să se avânte în bătaia puștilor inamice.
Cosette este o fetiță încredințată de către mama sa unor hangii din cauza problemelor financiare. Deși inițial noii părinți par a fi oameni buni, aceștia își arătau adevarata față și o fac pe micuța Cosette slujitoarea hanului.


O călătorie spre centrul Pământului, Jules Verne, Editura Heracart

Romanul lui Jules Verne, Călătorie spre centrul Pământului (titlul original, francez, Voyage au centre de la Terre), apare pentru întâia dată în format mic în 1864, fiind reeditat in octavo pe 13 mai 1867 (cu două capitole suplimentare). Pe un algoritm pe care Jules Verne îl creează şi care-i asigură specificitatea, povestea se dezvoltă natural, deşi întâmplările sunt cu totul extraordinare. După descoperirea unui manuscris vechi cu rune, un savant, nepotul său şi ghidul lor intreprind o călătorie spre centrul Pământului, folosind pentru asta un vulcan islandez. Romanul constituie un amestec abil de fapte ştiinţifice, extrapolări şi aventuri. Introducerea romanului reflectă preocuparea pentru o ştiinţă tânără, criptologia, pentru ca în naraţiune să fie chemate, ulte – rior, două ştiinţe în plină ascensiune, paleontologia şi geologia.


Ostrovul lupilor, Mihail Sadoveanu, Editura Mihail Sadoveanu, 2015

„Vremea e mai leneşă la noi decât în alte părți de lume.. Constatarea lui Mehmet relevă o forma mentis de nuanţă orientală, altă tensiune decât în Baltagul, unde sensul căutărli urmelor era ascendent. In Ostrovul Lupilor, ritmul e descendent, apropiat eşecului, de unde mâhnirea devenită sistem. Sub semnul aceleiaşi drame a morţii, la nivelul aceleiaşi indeletniciri pastorale (intr-un caz la munte, în altul in orizont euxin), sângele vărsat cere intervenţia sancţiunii etice, conflictul din ”pustie” ftind reductibil la caleva fraze. Răzvrătitul Aii, fiul sărmanei Eitun, vrea facă „rânduială intre popii turci, poliţie şi mitocani”, dar finalmente bandit – el cade sub glonţut lui Marcu Sârbul, in moara de vânt a acestuia. La rându-i, ucigaşul se prăbuşeşte impuşcat de lovan, vărul lui, întemniţarea pe nedrept lovind pe Mehmet, „econom de oi” la Caranasuf (…)„.


Pădureanca, Ioan Slavici. Editura Heracart

Nuvela psihologică, semnificând „o dramă a opțiunii”, a indeciziei, Pădureanca, are un subiect aparent simplu, pe care se clădește o tulburătoare poveste de dragoste.
Pădureanca începe prin prezentarea lui Busuioc, om de frunte în satul Curtici, un bogătan care spunea ca întotdeauna când intri și ieși din casă trebuie să-ți faci trei cruci și să zici „Doamne-ajută!”.


Prisaca, Tudor Arghezi. Editura Heracart

Tudor Arghezi, pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, (n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967) a fost un scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului.
Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române. A scris, între altele, teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii. A fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română. Pseudonimul Arghezi provine, explică însuși scriitorul, din Argesis – vechiul nume al Argeșului. Ovid S. Crohmălniceanu propunea în studiul consacrat operei poetului din Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale o altă explicație, pseudonimul ar proveni din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie și Geza. Arghezi este unul dintre autorii canonici din literatura română.


Să stăm de vorbă fără catalog, Mircea Sântimbreanu. Editura Heracart

Visăm necontenit la ziua de mâine. Visăm cu ochii deschiși căci în fiecare gest al nostru iscodim conturul, prelungirea, ecoul sau pe harta înfăptuirilor obștești. Arhitectul așterne prima linie pe planșa sa, dar viseaza întregul cartier, excavatoristul smulge prima cupă din pământul fundației, dar visează întregul edificiu…
Cartea lui Mircea Sântimbreanu, „Să stăm de vorbă fără catalog”, validează ideea conform căreia literatura destinată copiilor trebuie să fie capabilă în egală măsură – prin natura ei – să creeze plăcere estetică.


Țara de dincolo de negură, Mihail Sadoveanu. Editura Mihail Sadoveanu, 2016

În acest volum Mihail Sadoveanu a pus tot ceea ce are mai bun în bagajul sau de fapte: natura, oameni ai naturii și trecut. Și toată perfecția artei sale, ajunsă la maturitate.
Nu numai pușcașii și pescarii sunt oameni ai naturii, ci toate personagiile sale, inipostasul lor de vânători, chiar când sunt recrutate dintre intelectuali. Și tot așa nu numai oamenii vechi evocați în câteva bucăți, și nu numai oamenii primitivi de sub munt și din bălțile Dunării, sunt din trecut, ci toți vânătorii săi. Mai întâi prin patriarhismul indeletnicirii lor și în al doilea rând prin ceea ce e ancestral în instinctul care-i duce prin munți și văi, și prin bălțile misterioase. Și, în sfârșitu trecutul este evocat chiar și de felul relațiilor dintre vânători, cu camaraderia lor simplă, cu poveștile și „minciunile vânătorești – în adunările lor prin case mobilate ca pe vremea dacilor – cu „cuconu` Nicu”, cu pădurari ieșiti din tainitele codrilor și cu acea egalitate intre „cuconu` Nicu” și padurar, datorită meștesugului vânătorescu, care, suprimand ierarhia socială, întoarce pe om la natura și primitivitate. – Mihail Sadoveanu


Titanic Vals, Tudor Mușatescu. Editura Heracart

În 1931, la Paris, mi-am pus în gând să scriu o piesă de teatru care să se numească „Titanic Vals” şi a cărei acţiune să se petreacă în provincie, şi mai exact în Câmpulungul meu natal, fiindcă oriunde aş fi auzit „Titanic Vals” şi în orice stare sufletească m-aş fi aflat – melodia aceasta pentru mine însemna Câmpulungul, provincia cu oamenii ei buni şi răi, modeşti sau ridicoli, cu întâmplările ei vesele şi triste, cu dramele şi comediile ei, publice sau familiale, şi mai ales cu moravurile ei cuminţi, dar, din păcate, din ce în ce mai otrăvite de politică – cu cortegiile ei de farsori şi demagogi – şi de parvenitism, cu cohortele lui de imbecili, de venali şi de agramaţi.
Tocmai în 1932, după doi ani de gândire, am scris piesa – în câteva nopţi – şi am prezentat-o Teatrului Naţional, care a primit-o cu elogii şi a pus-o imediat în repetiţie. Tudor Muşatescu
Structurată pe trei părți, piesa „Titanic vals” a lui Tudor Mușatescu, surprinde fidel atmosfera societății românești la începutul secolului XX. Este în primul rând o comedie de moravuri, ce vizează mediul provincial într-una din ipostazele lui caracteristice: familia funcționarului mărunt, marcată de lipsuri materiale și absența oricarei perspective.