Colectiile pe baza carora s-a infiintat compartimentul Fond „Traian Popescu” au fost donate in anul 2002 prin grija doamnei Liliana Ismail si cuprind un numar important de carti cu dedicatii si autograf, revista Carpatii din perioada 1954-1962 si 1972-1990, corespondenta, fotografii, timbre si vignete postale, care au apartinut lui Traian Popescu.
Fost vicepresedinte al Societatii Filatelice Romane, fost referent in Directia Acordurilor Comerciale din Ministerul Comertului (1938), insarcinat cu organizarea Serviciului Comisiilor de Romanizare in cadrul Statului National legionar (1940-1941), fost atasat comercial al Agentiei Economice Romane la Istambul si sef al Agentiei Comerciale Romane de pe langa Legatia Romaniei in Slovacia, Bratislava (1943-1945), Traian Popescu isi manifesta simpatia fata de Miscarea Legionara atunci cand, ca avocat in cadrul Baroului Ilfov se inscrie ca avocat aparator in „procesul Duca” (1933). La 1 aprilie 1945 se refugiaza in Germania, iar in toamna anului 1947 soseste in Spania, la Madrid, unde hotaraste sa se stabileasca definitiv.
Ca gazetar, Traian Popescu infiinteaza impreuna cu Aron Cotrus, in anul 1954, revista „Carpatii”, tiparita in cadrul Editurii Carpatii pe care o conducea. Dupa opt ani revista isi inceteaza aparitia din motive financiare. Printre cei care au semnat de-a lungul timpului in paginile acestei reviste se numara Aron Cotrus, Faust Bradescu, Platon Chirnoaga, Radu Ghenea, N.S.Govora. Editura a tiparit numeroase carti din literatura si istoria romaneasca, vandute prin posta fratilor exilati de pe toate continentele.
Sursa informatii: http: // pages. prodigy. net / nnita/ trpop. htm, articolul TRAIAN POPESCU, autor Nicolae Nita.
Sursa fotografie: colectia provenita din donatie.