Penitenciarul Tulcea a susținut în Sala Mediateca a Bibliotecii Județene în fața unei asistențe numeroase simpozionul cu tema Reintegrarea socială a foștilor deținuți, calea către o comunitate mai sigură. Si pentru a fi convingătoare manifestarea a cuprins o largă desfășurare atât a cadrelor din penitenciar cât și a penitenților care folosesc timpul de detenție în mod creativ. Aceia care, în urma introspecției asupra propriilor conștiințe, convertesc spiritual încercările grele ale vieții, realizând și în condițiile privării de libertate lucruri deosebite. Acest lucru este posibil atunci când cei care îi coordonează se implică profesional și uman la cele mai nobile cote. Rezultatele se văd: O expoziție cu lucrări de pictură pe sticlă, goblenuri, sculptură în lemn, sculptură în Ronde-bosse, de excepție, a unui artist penitent (N.G.) Lucrările expuse în foaierul Bibliotecii pot fi admirate, unele pot fi achiziționate contra unei sume minime.
Au fost prezenți la manifestare d-l Prefect Marin Bădiță, d-l Primar, dr. ing. Constantin Hogea, d-l Comisar șef, Director al Penitenciarului Ion Feodorof, Comisar de penitenciare Cristina Manuela Cernat, dir. adjunct, Inspector pr. de penitenciare Ionuț Rotaru, pr. Ioan Strat (Episcopia Tulcii), Diacon Adrian Titorencu (Protoerie), Iulia Unguru (CPECA), Mioara Ranciu (ISJ), Daniel Burdea și Victor Stănescu (Fundația Stânca Veacurilor Constanța), Teodora Giurgiuvanu (ITM), Andreea Tatu (DGASPC) Angela Andrei (DAPS), Cerasela Slăvulete (Serviciul de Probațiune), Anca Oancea (Asociația Noroc), Iuliana Lefter (AJOFM), Adrian Popa (Asociația Mâîni Intinse ), Laura Gosav (DSP), colaboratori ai penitenciarului în categoria cărora se înscrie și Biblioteca și diverși vizitatori.
Scopul acestor acțiuni este ca penitenții să conștientizeze cât mai bine realitatea în care se află și să folosească ceea ce învață în penitenciar (sunt mulți care învață abia să citească în penitenciar, instrumentele lor de orientare în societate fiind minime), pentru reintegrarea prin munca în societate, iar fiecare dintre noi să-i putem ajuta minimalizând stereotipurile, deoarece fiecare om e unic și discriminările uneori sunt mai nocive decât lipsa de ajutor.
Dl. Iulian Furtuna, regizor a oferit secvențe dintr-un proiect în derulare, deoarece după cum spunea: ”când ușile către exterior se închid se deschid cele către interior” și orice univers interior este vast.