👉Concursul I, vă invităm să votați lucrările prezentate în Foaierul bibliotecii
Începând din data de 19 decembrie Bienala de Arhitectură Dobrogeană 2022-2023 va putea fi vizitată de tulceni la Biblioteca Județeană Panait Cerna. La aceasta au participat un număr de 40 de lucrări (realizate, de sertar, de concurs, de diplomă sau de fotografie). Lor li se alătură un număr de 14 ale unor colegi din Bulgaria și Moldova.
Vă invităm timp de patru săptămâni la Bibliotecă pentru a completa buletinul de vot și contribui la alegerea lucrării ce va primi Premiul Publicului Tulcean. La finalul lunii ianuarie, alături de acesta, se vor decerna și Premiul Arhitectului Șef al Municipiului Tulcea, precum și cel al Arhitectului Șef al Județului Tulcea.
Urna și buletinele de vot vă așteaptă chiar la intrare!
****
👉Concursul cu nr. II – „Irina Rosetti și gările ei”, cu premii, se adresează numai elevilor Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea
Unul dintre trofeele Bienalei, mai exact cel pentru lucrări prezentate la alte concursuri sau anuale, a fost acordat în cadrul ceremoniei de la Constanța unei echipe tulcene (Anca Suhov, Dan Ivanov, Paul Cristian Muraveli, Mădălina Sbarcea și Theodora Migit), pentru banda desenată „Better Tulcea – Tu ești orașul”.
Am luat decizia de a împărți cu tulcenii premiul financiar asociat trofeului. În primul rând, se vor tipări încă 200 de exemplare ale benzii desenate ce a ajuns până acum la 2000 de copii. În al doilea rând, în cadrul parteneriatului cu Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, vom porni seria de evenimente găzduite de viitoarea Sală Irina Rosetti, sală dedicată publicațiilor de specialitate legate de universul arhitecturii, cu un concurs ce se adresează elevilor Liceului de Arte George Georgescu Tulcea.
Concursul a fost lansat săptămâna trecută. Pentru a se înscrie, elevii sunt invitați să trimită până duminică, 24 decembrie, pe adresa 📧bettertulcea@gmail.com 📧un răspuns corect la întrebarea❓ „Ce altă gară proiectată de arh. Irina Rosetti mai cunoști?”. Vor avea apoi timp până pe 15 ianuarie 2024 să finalizeze un panou pe care să ne prezinte Gara Tulcea în tehnica preferată. Avem deja 18 concurenți și înscrierile continua. Un juriu alcătuit din arhitecți va oferi diplome de participare, dar și premii în cadrul evenimentului Bienalei de Arhitectură Dobrogeană ba_da_22_23 ce va avea loc la Biblioteca Județeană Panait Cerna în preajma datei de 24 ianuarie.
Arh. Irina Rosetti, unul dintre cei mai importanți arhitecți români postbelici influențați de Le Corbusier și, în mod sigur, cel mai important arhitect român femeie este legată indisolubil de Tulcea și avem toate motivele să fim mândri. S-a născut în 1941 la Ismail, județul Tulcea. A absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu în poziția de șef al promoției 1956. Și-a întâlnit soțul, arh. Sait Sefchi Lutfi întorcându-se să lucreze la Tulcea după ce câștigase concursul pentru proiectarea Gării. Acesta era aici supraveghindu-și edificarea propriei lucrări, Hotelul Delta. Din 1988 trăiește și lucrează la Paris, fiind nevoită să părăsească România ca urmare a presiunilor exercitate de dictatura comunistă.
Cu un stil profund personal, prima sa lucrare importantă a fost Gara Predeal. A fost onorată cu Premiul Uniunii Arhitecților din România – Mențiune pentru Centrul de Calcul Electronic al CFR Bucuresti, apoi cu premiul I la concursul național pentru Monumentul Feroviarilor care urma sa fie edificat în fața Palatului CFR București, dar nu a mai fost construit. Îi mai puteți recunoaște amprenta în Autogara Metropoli Galați, Gara de Nord pentru călători Câlnic – Reșița.
În Franța a participat la numeroase concursuri de arhitectură, aceasta fiind principala procedură de achiziție pentru investiții publice. A lucrat la proiecte de ansambluri spitalicești, clinici, cămine de batrâni, colegii, ansambluri de locuințe și birouri.
Noi, Echipa Better Tulcea și Filialele Dobrogea ale Ordinului Arhitecților și Uniunii Arhitecților din România, ne dorim să aducem în atenția tulcenilor de toate vârstele, în general, și a tinerilor viitori arhitecți, în special, una dintre lucrările de referință ale unei Mari Doamne a Arhitecturii Românești. A ne cunoaște valorile este important pentru a avea repere de viitor.
Contactată, doamna Arh. Irina Rosetti și-a exprimat cu entuziasm susținerea pentru inițiativa noastră și a urat succes tuturor participanților.
🥇Premiul I – 500 lei
🥈Premiul II – 350 lei
🥉Premiul III – 150 lei
🫶Sărbători fericite! Nu uitați să treceți pe la Bibliotecă și spor la treabă elevilor Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea.
Vicepreședinte al Filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România
arh. Anca SUHOV