Bustul lui IOAN NENIȚESCU

A fost inaugurat la 30 oct. 1911. Ioan Nenitescu, poet si cetatean patriot, a fost numit Prefect al judetului Tulcea in anul 1897. Ca prefect intre anii 1897-1900, s-a preocupat de dezvoltarea judetului, in special din punct de vedere cultural. Ca om al scolii, transforma primul gimnaziu din Tulcea in liceu (Liceul Spiru Haret de azi), infiinteaza Scoala secundara de fete gr.I din Tulcea, devenita apoi Liceul Principesa Ileana, intemeiaza scoli in satele din Delta Dunarii, pune bazele tipografiei Nationala si altele.

Unul din colaboratorii sai apropiati, primarul Stefan Bors, apreciind activitatea prefectului, arata printre altele: „Ioan Nenitescu a realizat mareata conceptie a M.S. Regelui Carol I ridicand pe colnicul Hora falnicul monument al Reanexarii Dobrogei la patria-mama si a legat prezentul de trecutul istoric al neamului roman, afirmand dreptul nostru de a stapani aceasta provincie romaneasca, prin ridicarea statuii lui Mircea cel Batran”.

S-a stins din viata la 16 februarie 1901, tocmai cand a fost numit pentru a doua oara prefect de Tulcea. Adanc patrunsi de aceasta pierdere, locuitorii judetului, impreuna cu academicianul V.A.Urechea, iau initiativa ridicarii unui bust. Comitetul, constituit in acest scop si avand la inceput ca presedinte pe colonelul I. Petrovici – Comandantul Regimentului 13 Infanterie si apoi pe Petre Th. Sfetescu – prefect, a strans in perioada 1901-1911, suma de 9885 lei. Bustul, turnat in bronz, a fost opera sculptorului Spathe si fusese amplasat in gradina Carmen-Sylva din fata Prefecturii.

Soclul de la baza bustului era format din blocuri de granit oferite de de Michel Daniel, antreprenorul carierei de piatra de la Turcoaia. Ceremonia de dezvelire a bustului a avut loc duminica 30 oct. 1911, in prezenta oficialitatilor: Petre Th. Sfetescu – prefect, Stefan Bors – primar, generalul Toma Constantinescu – comandantul Diviziei a X-a, V. Balacescu din partea Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice, Hagi Anton – fost prefect, Elena Nenitescu (sotie), cu fiii, Haralambie Nenitescu – frate si in prezenta multor delegatii din judet si a sute de locuitori.

La sfarsit, preotul E. Bogatu a oficiat serviciul religios, iar corul Catedralei Sf. Nicolae a intonat „Pui de lei”, nemuritoarea poezie a lui I. Nenitescu, pusa pe muzica de G. Zavalidi, dirijorul corului. Bustul, ca si cele doua monumente,  a fost distrus in anii 1916-1918 de trupele de ocupatie.
Din initiativa edililor orasului, noul bust al lui Ioan Nenitescu a fost ridicat in Aleea Personalitatilor tulcene, inaugurata la 21 iulie 1995.

( Postelnicu,Valentina. Tulcea de altadata / Valentina Postelnicu. – Editia a 2-a. – Tulcea: Editura Harvia, 2005, p.146 )
Sursa fotografie: Album foto Dan Arhire