Mânăstirea Izvorul Tămăduirii – Macin

Situata la circa 3 km de la iesirea din Macin, in paduricea de la baza muntelui de unde poteca urca spre Fantana de Leac. Se afla sub autoritatea Protoieriei Niculitel si a fost infiintata prin Decizia Arhiepiscopiei Tomisului nr. 227 din 1 iulie 2005. Un singur vietuitor, calugarul Ieronim, staret din 1 februarie 2005.
Slujba de sfintire a locului si de punere a pietrei fundamentale a fost savarsita in ziua de 24 aprilie 2006 de IPS dr. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Potrivit staretului protosinghel Vasile Ion Ieronim, acum 150 de ani, in satul unde astazi se intinde orasul Macin, traia un cioban batran si bogat caruia Dumnezeu i-a daruit o fiica la batranete. Batranul se numea Stroe si era un crestin evlavios si cu frica de Dumnezeu. Mama copilei i-a lasat cu limba de moarte aceste cuvinte: „sa fii cuminte si cu credinta in Dumnezeu”, indemn pe care fiica l-a urmat zi de zi, atragandu-si cleveteala satului care o poreclise „Sfanta lui Stroe”. A venit o vara secetoasa si oamenii mureau, satul dand vina pe fiica lui Stroe pe care o socoteau vrajitoare. Ea nu implinise inca 18 ani. La a doua strigare din seara a cocosilor, trei tarani au omorat-o si ingropat-o. A doua zi dimineata, in locul unde au ingropat-o a tasnit un izvor de apa rece si limpede, vindecator pentru toti cei care cautau un leac de tamaduire a vreunui boli. Pana la anul 1950 si dupa 1989, in prima zi de vineri dupa Pasti, de Izvorul Tamaduirii, localnicii si multi alti credinciosi din judet sau din afara judetului vin sa ia apa sfintita si sa se roage alaturi de preoti.

Preotii locului urmati de alaiul credinciosilor pornesc catre Fantana de Leac, unde pe vremuri erau intampinati de tombonari (taraf format din suflatori si toba). Dupa savarsirea slujbei religioase localnicii participa cu bucurie la o serbare campeneasca, alaturi de rude si prieteni, cu bucate de Pasti si muzica, inchinand un pahar de vin si urandu-si un an bun, bogat si cu multa pace.

Corp de chilii. Trapeza. Anexe gospodaresti. Biserica manastirii urmeaza sa primeasca podoaba picturii.
In ziua Izvorului Tamaduirii 2009, sute de credinciosi veniti din imprejurimile Macinului au participat la inaltatoarea slujba savarsita de Prea Sfintitul Visarion, episcopul Tulcii, alaturi de un sobor de preoti si de protoiereul de Niculitel, pr. Onea Gabriel, s-au inchinat la Sfintele Moaste ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la o biserica din jud. Iasi de protopopul de Harlau si au urcat la izvor, sus, pe munte, pentru sfintirea apei, dupa care Prea Sfintitul Episcop al Tulcii impreuna cu prea cuviosul staret al manastirii au inmanat acte de apreciere sustinatorilor financiari ai manastirii.

Cai de acces la manastire – Autobuz Tulcea-Macin, Galati – Macin.
Tel.0746/218987

Fotografie preluata de pe site-ul Episcopiei Tulcii – Hramul manastirii, 2009

prof. Doina Lelia Postolache