Situata in apropierea imediata a Geamiei Ali Pasa. In „Testamentul lui Gazi Ali Pasa” din 1609 se mentioneaza ca „… pe langa geamia respectiva se va mai infiinta un seminar cu internatul respectiv pentru hrana elevilor. Toate cheltuielile se vor achita din veniturile donatiunii”. Seminarul teologic musulman a luat fiinta in 1643, fiind cea mai veche institutie (superioara, n.a.) de invatamant atestata documentar in Dobrogea.
Testamentul lui Gazi Ali Pasa din 1618-1619 lasa uzul fruct a doua din mosiile sale, Zebil si Sabangia, intemeierii unui invatamant extrem de modern pentru sec. al XVII-lea. Scolarizarea, hrana si adapostul erau gratuite. Testamentul obliga eforia sa invite „predicatori dintre cei mai vestiti” din intreaga lume islamica. Sunt lasate cu destinatie speciala sumele necesare pentru cladirea unei moschei-medresa si a unei cladiri care sa adaposteasca internatul. Deosebit de valoroasa prin colectii, biblioteca seminarului cuprindea lucrari de specialitate si de cultura generala, indeosebi in limbile araba si persana.
Geamia si seminarul musulman au fost distruse partial in timpul razboiului ruso-turc din 1828-1829, in anul 1837, cu sprijinul sultanului Mahmut al II-lea, fiind construita o noua cladire destinata seminarului, actuala cladire „Panaghia”. Denumirea de Panaghia este greceasca si inseamna Sfanta Fecioara Maria. Cu o scurta intrerupere intre anii 1877-1889, seminarul a functionat aici pana in 1901, cand este mutat la Medgidia. Dupa 1903 si pana dupa terminarea celui de-al II-.lea razboi mondial aici a functionat Gradinita de copii, iar din 1973 Muzeul de arta orientala.
(Barbuleanu Cintian, Monografia orasului Babadag, 1992, p.127-128, 136)