A fost ridicat intre anii 1900-1902 de locuitorii orasului in cinstea victoriilor obtinute de domnitor impotriva turcilor si reunirii Dobrogei cu Tara Romaneasca. Locul pe care a fost amplasat monumentul s-a numit pana in anul 1947, „Piata Mircea”. Pe un soclu de aprox. 5 m si postament format din blocuri de granit era amplasata statuia din bronz a domnitorului, inalta de 4 m si orientata spre Dunare. Cu mantia pe umar, imbracat in armura de lupta, cu coroana princiara pe cap, voievodul tinea bratul ridicat purtand buzduganul, iar in mana stanga, sabia incinsa la sold.
La baza erau amplasati doi lei, simbol al apartenentei acestui teritoriu la provincia Dacia, tinand sub labe trofeele obtinute de domnitor in luptele duse impotriva dusmanului. In fata monumentului, pe o placa de bronz era scris: „Io Mircea Mare Voievod si Domn de amandoua partile de peste toata Dunarea pana la Marea cea Mare si cetatea Darstorului stapanitor”.
Soclul era inconjurat de un spatiu verde protejat de 8 coloane legate intre ele cu un lant de fier. Distrus in timpul ocupatiei Dobrogei de armatele Puterilor Centrale, monumentul va fi reinaltat in anul 1977, dar sub o alta forma, asa cum il admiram si azi in Piata Civica a orasului.
(Postelnicu Valentina. Tulcea de altadata / Valentina Postelnicu. – Editia a 2-a. – Tulcea: Editura Harvia, 2005, p.146)
Sursa fotografii:
Foto 1 (stg.) – Album foto Dan Arhire
Foto 2 – Monumente istorice din judetul Tulcea, Ministerul Culturii si Cultelor, DJCCPCNT, Constanta, EX PONTO, 2007