Mânăstirea Sf.Cuv.Paraschiva și Sf. Nicolae – Macin

Situata pe str. Nifon Balasescu nr.2 in orasul Macin, jud.Tulcea. Manastire de maici, apartinand de Protoieria Niculitel cu viata de obste, construita din initiativa preotului Juganaru Adrian Ion, pe atunci parohul bisericii ”Sfintii Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip” din Macin, din 1 august 2003 paroh al bisericii „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din acelasi oras. Ctitori manastire: familia Gorga Nicolae si Georgeta cu fiicele Andreea si Irina, din Macin.

Slujba de sfintire a locului si punerea pietrei de temelie a fost savarsita in ziua de 30 octombrie 2001 de IPS dr. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Biserica din lemn a manastirii, in forma de cruce cu o turla, a fost lucrata in stil ardelenesc la Reghin – jud. Mures de mesteri lemnari coordonati de Pop Iuliu si Truta Traian si montata  la Macin pe temelie din  beton. Marea slujba de sfintire a locasului a fost oficiata in prezenta a numerosi credinciosi macineni si din imprejurimi in ziua de 3 noiembrie 2002 de IPS dr. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului si un sobor de preoti format din  P.C. staret Andrei, exarhul Dobrogei, protoiereul de Tulcea Ispas Romeo Gabriel, pr. Capaciurea Dumitru, parohul bisericii ”Sf. Apostoli” din Macin, pr. Onea Gabriel (Niculitel), pr. Dabija Stelian (Carcaliu), pr. Ungureanu Viorel (Jijila), pr. Tomita Ardeleanu (Turcoaia) si pr. Juganaru Adrian.

In 14 octombrie 2004 Sf. Liturghie arhiereasca savarsita de IPS dr. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a dat binecuvantare pentru infiintarea atelierului de pictura, sculptura si incondeiat oua „Sf. Cuv. Paraschiva”.
In anul 2003, schitul, ca aplicant principal si Primaria orasului Macin au derulat in parteneriat proiectul Phare „Batranete fara griji” finantat cu 30.000 de euro, in cadrul caruia persoanele varstnice din orasul Macin au beneficiat de  asistenta sociala si religioasa oferita de maicutele manastirii.

In constructie din 2004 cladire cu trei etaje cuprinzand spatii pentru paraclis de iarna cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului si Sf. Nectarie”, chilii, ateliere de pictura, croitorie vesminte si incondeiat oua.
Sase vietuitoare: monahia Teodora, monahia Nectaria, rasofora Ana, rasofora Zenovia, sora Ligia. Primele maici care s-au stabilit la schit, din anul 2002, sunt monahia Emanuela Simion si monahia Teodora. Preoti slujitori: ierom. Ieronim, fost duhovnic la Man. Celic (pana in februarie 2004), ierom. Andrei Manciu (pana in anul 2006), in prezent, Popa Constantin.

Stareta de la intemeiere, monahia Emanuela Simion, tunsa in monahism in 2 noiembrie 2002 si instalata stareta in 3 noiembrie 2002, in cadrul marii slujbe de sfintire a bisericii manastirii.

Cai de acces: Autobuz Tulcea-Macin; Manastirea Cocos-Macin, prin Isaccea.
Tel.0240/573032
Fotografii 2005.

prof. Doina Lelia Postolache