Mânăstirea Sf. Cuv. Arsenie cel Mare și Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții de obște Valea Teilor

Asezamant monahal in santier de constructie, situat la aprox. 4 km de comuna Valea Teilor (Meidanchioi, Meduncu), langa izvorul cu apa limpede, purtator de haruri vindecatoare asupra neputintelor sufletesti si trupesti ale celor care vin cu credinta. Zidirea noii manastiri dobrogene in cadrul unui peisaj mirific si in acest loc de veche traditie crestina nu este intamplatoare. Istoria bisericii din Meidanchioi coboara pana la cel putin anul 1830. Acum aproape 150 de ani, 103 locuitori ai satului, printre care „irii Grigori” si ” prezatira Palaghie” (preoteasa),  contribuiau la construirea bisericii din Alibichioi (azi, Izvoarele), dupa cum aflam din renumitul Manuscris de la Azaclau descoperit de Nicolae Iorga. Bisericii actuale, monumentala si impresionanta privita dinspre cimitir, cu trei turle, i s-a pus temelia in toamna anului 1904. Mai mult, traditia populara spune ca, la poalele delusorului pe care s-a construit manastirea, a coborat Maica Domnului, care a ingenunchiat si s-a rugat pentru iertarea pacatelor oamenilor. In incaperea Troitei se vad si astazi, pe steiul de granit, urmele pasilor Maicii Domnului. Sfintenia locului indeamna la smerenie, trairi inaltatoare si luminare spirituala.

Slujba de sfintire a locului si punere a pietrei de temelie a manastirii au fost savarsite in ziua de 20 iulie 2007 de I.P.S. Dr Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cand s-a sfintit si Troita cu hramul Izvorul Tamaduirii de la poalele dealului impadurit, construita de familia Furtuna Sofrone si Alexandra. Inalt Prea Sfintitul Ierarh si sute de credinciosi veniti din satele inconjuratoare, s-au rugat, in acea zi cu soare dogorator, pentru ploaie. Ziua de 20 iulie 2007 va ramane in istoria comunei Valea Teilor o zi majora, cu adanci semnificatii spirituale. In aceeasi zi, a fost oficiata Sf. Liturghie in biserica Sfintii Voievozi din Valea Teilor si a fost sfintit sediul Primariei. Manastirea a primit hramurile Sf. Cuv. Arsenie cel Mare (8 mai) si Sf. Cuv. Teodosie, incepatorul vietii de obste (11 ianuarie).

S-au construit paraclisul mic, cu hramul Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia (9 martie) si paraclisul mare, cu hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul (24 iunie). Viata de obste.

In cursul anului 2009, Prea Sfintitul Ierarh al Tulcei, dr. Visarion, a oficiat la aceasta manastire mai multe slujbe : Vecernia si Litia, in 10 ianuarie 2009, Sf. Liturghie, in 15 martie 2009 – Duminica a 2-a a Postului, Duminica Sf. Grigorie Palama – si Sf. Liturghie in 24 iunie 2009, ziua Nasterii  Sf. Ioan Botezatorul. Duminica, 14 martie 2010, P.S. Visarion s-a aflat din nou in mijlocul credinciosilor, cand a savarsit Sf. Liturghie, de sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici, a binecuvantat paraclisul mare si a savarsit slujba de rasoforire a unui tanar vietuitor al obstii manastirii.  A revenit in 24 iunie, savarsind o noua Sf. Liturghie arhiereasca, cu prilejul sarbatorii Sanzienelor.

In constructie este biserica manastirii. Noul asezamant al Dobrogei se zideste prin osteneala si grija prea cuviosului staret Dionisie Negrut si prin jertfelnicia credinciosilor, care scriu o noua pagina binecuvantata, de spiritualitate ortodoxa romaneasca.

Manastirea apartine de Protoieria Niculitel.
Tel.0748848468.

prof. Lelia Postolache, bibliograf