Asezamant monahal in constructie din anul 2000, apartinand de Protoieria Babadag, jud.Tulcea, situat la aprox.1 km de popasul Izvorul Cerbului, pe teritoriul comunei Ciucurova, ctitorie a familiei ing. Pasca Valeriu si Stela cu fiica Mirela Claudia. Terenul pe care se construieste asezamantul a fost atribuit prin Hotararea Consiliului Local Ciucurova care a improprietarit asezamantul cu 11 ha in anul 2008.
Piatra de temelie a fost pusa in ziua de 8 septembrie 2000 de pr. Hogea Stanica, consilier, imputernicit de Arhiepiscopia Tomisului, preot Pencu Marc Georgica, protoiereu al Protoieriei Babadag, inconjurati de un sobor de preoti, de fata fiind credinciosi veniti din intreg judetul. Pe locul intemeierii a fost ridicata o cruce din marmura pe care s-a inscriptionat „Manastirea Cerbu. Biserica Ortodoxa Romana. Sfanta Treime”.
Intre anii 2000-2006 au fost realizate imprejmuirea terenului pe o distanta de 200 m cu gard metalic pe soclu cimentuit, cu intrare tip arcada; corp cladire cu 5 chilii (3 la parter si 2 la etaj); bucatarie de vara din material lemnos acoperita cu tegola; corp chilie din caramida si BCA; „Drumul Crucii” lucrat in zig-zag pe panta dealului, care cuprinde 14 statii din care 9 paraclise (statii) de forma sexagonala cu cate trei pereti ziditi si trei pereti vitrati, acoperis dublu etajat si 5 paraclise (5 statii) in corpul din varful pantei, unde s-a inaltat biserica ce urmeaza sa poarte hramul „Denia celor 12 Evanghelii”. Peretii ziditi ai paracliselor se vor picta la interior si la exterior. Paraclisele au fost construite din BCA pe temelie de piatra placata cu piatra de Slava Cercheza. Dupa cum marturiseste ctitorul, inchipuirea astfel a Drumului Crucii si Golgotei se face „in amintirea Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos de la condamnare pana la rastignire si Inviere”.
La baza Drumului Crucii a fost construit Paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului, la care s-au efectuat lucrari de consolidare in 2008. In 2007 a fost trasa canalizarea si alimentarea cu apa, s-a instalat incalzirea centrala, a fost executata si sculptata catapeteasma bisericii-paraclis, in lemn de stejar, in com.Grumazesti, jud. Neamt.
Trapeza cu 12 locuri si cazare pentru pelerini: o camera cu 2 locuri in cladirea cu chilii, o casuta camping cu 2 locuri si posibilitati de instalare corturi.
Viata de obste, un singur vietuitor.
Staret din 15 septembrie 2006, ierom. Luca Ioan Ignatie.
Cale de acces la manastire – soseaua Harsova-Topolog-Ciucurova, la 300 m de intersectia cu soseaua care duce la Braila.
Tel. staret Luca Ignatie 0745/645448; e-mail: ignis_luca2@yahoo.com
Sursa foto – site-ul Episcopiei Tulcii – Sf Liturghie oficiata de P.S. dr. Visarion, Episcopul Tulcii, 2009
Sf. Cruce la locul intemeierii manastirii
prof. Doina Lelia Postolache