Nascut la 23 ian. 1959, fiu al scriitorului Iosif Georghe Colcer și al învățătoarei Ana Colcer, la București. Copilăria și-o petrece la țară, în Tg. Mureș, La Tulcea și Isaccea, urmând peregrinările părinților săi (a se vedea carțile de amintiri ale tatălui). Începe din clasa I să studieze singur limba spaniolă. Gimnaziul îl petrece la Liceul Pedagogic din Tulcea ca olimpic la limba și literatura română iar între 1974-1978 absolvă liceul la Spiru Haret, ca olimpic la matematică. Între 1979 – 1983 absolvă Facultatea de Matematică a Universității din București elaborând lucrarea de diplomă “Teoreme de punct fix. Aplicații”condusă de academicianul Ion Marinescu, obținând nota 10 la examen. În 1993-1995 absolvă cu media 10 American University by Mail, Mihai Eminescu Center New York – Bucharest, „World Studies” – Semiotics of Mass Communication. Între 2001 – 2002 absolvă la Universitatea „DUNAREA DE JOS” din Galaţi, Cursul Postuniversitar de Informatică.
Între sep. 1983 și dec. 2000 exercită în Tucea funcția de profesor de matematică, apoi între ian. 2000-aug. 2003 este detașat la Casa Corpului Didactic ca profesor metodist, după care funcționează ca profesor de informatică.
Câteva din realizările cunoscute:
A descoperit un interesant fenomen electronic, amplificarea sunetelor transmise prin cablu fără consum de energie, pe care l-a verificat că functionează. Datorită faptului că i se cereau tot lui bani ca descoperirea să fie examinata a cesionat-o gratis statului român. Este convins că aceasta descoperire a dus la progrese în electronică.
Publicații:
„Algoritm cu ordin ridicat de convergență pentru rezolvarea unei clase de ecuaţii în spaţii normate” – articol publicat în prestigioasa revista editata de Academia Romana „Studii si Cercetari Matematice”. Nou algoritm de rezolvare a (sistemelor de) ecuații într-un cadru foarte general și cu viteză uluitoare de convergență (exponentială). Reprezintă o dubla generalizare a metodelor Newton – Kantorovici și a lui Cebâșev. Despre acest articol au aparut referințe în revista Mathematical Review, care aparea pe atunci în SUA, Germania și Japonia. Fiind în plin război rece, a recomandat folosirea metodei sale avansate în domeniul astronomiei, menit să-i uneasca pe pământeni împotriva unor pericole comune. Bibliografia recomandata indica un stil mai accesibil de predare-învatare a analizei matematice în universități cu notații ce permit înțelegerea diferentialei din analiza matematica (Nr. 3/1985)
A publicat câteva probleme cu caracter de teoreme utile în Gazeta Matematica pentru tineret seria B.
Este autorul „Revistei de Matematică a Tineretului Tulcean” , două numere apărute și un al treilea dat la tipar, revistă care conține probleme rezolvate sistematic, pe clase și discipline, titluri ca „Brevete de invenții și inovații”, în care a publicat metode originale, „Consultanță gratuită” cu aplicații interesante ale matematicii în practica, articole sistematizatoare și glume cu matematicieni. A dus revista la Facultatea de Matematica a Universitații București, unde a depus-o în căsuțele poștale ale fiecarui fost profesor al său. Ulterior a constatat că ideile vehiculate în revista sa au ajuns în programa școlara M1 și în manualele cele mai de succes. (DJTS)
„Noi și eficiente formule cu functii raţionale descoperite cu computerul. Sugestii didactice” – în Gazeta Matematică seria A de perfectionare metodică și metodologică/Societatea de Știinte Matematice Romană – un potpuriu de formule noi și elegante cum ar fi: forma cea mai simplă a derivatei și a derivatei a doua a funcțiilor raționale (care în cazuri particulare, cu care a și început expunerea teoremei, ar trebui să fie în toate manualele de analiză matematică), forma redusa la determinanți a dezvoltării în serie Maclaurin a câtului a doua serii finite sau infinite de puteri, o conjectură bazată pe cazuri particulare privind derivata de ordin oarecare n a unei funcții rationale, cum a descoperit formulele cu ajutorul computerului și sugestii didactice pertinente. (nr.2/2002)
După acest articol a realizat o lecție electronică de tip AEL interactiva, cu formulele eficiente de derivare, care a avut succes în experimentarea ei practica la clasa, cu asistență.
„Calculul cmmmc si cmmdc fără descompunere în factori, formule pentru minim / maxim, legături intradisciplinare ș extindere comună; pedagogizare”- în Gazeta Matematica seria A de perfecționare metodică și metodologică/Societatea de Știinte Matematice Romană – o noua și elegantă generalizare a unei probleme date la olimpiada din SUA, a stabilit formula pentru calculul cmmmc al n intregi, respectiv polinoame, fara a le descompune în factori. Analog formula pentru minimumul și maximumul a n numere în R. Generalizare comună. Miniculegere sistematizată pe clase și pe grad de dificultate cu aplicații, indicatii apoi rezolvări. (nr.3/2004)
A publicat săptămânal în ziarul național „Acum în Delta Dunarii” câte un articol numit „Aspecte relevante de IT”, în parte cu subtitlul „de pe Internet luate, și iarasi la lume date”, parafrazare a lui Anton Pann. Subiectele alese și redactate de dumnealui conțin diverse lucruri interesante din domeniile IT, explicate pe înțelesul tuturor, îmbiind la studiu mai departe. (Anul 2009)
A creat un program îîn C++ care funcționeaza și care rezolvă o problemă de informatica nerezolvată până atunci: „Generarea de numere aleatoare printr-un algoritm de computer” propus de către societatea internationala www.ideaconnection.com . Le-a transmis prin e-mail codul sursa. (August 2015)
A publicat articolul „Demonstrație grafică aplicată la calculul rădăcinii pătrate a unui numar rațional nenegativ”- în revista accesibila gratuit oricui www.mateinfo.ro , iunie 2016.
Metodă ingenioasă, ușor de demonstrat, logică și care conferă control elevilor și profesorului, de a extrage rădăcina pătrată a unui numar rațional nenegativ. Este ideala de asemenea pentru includerea sa în programă și în toate manualele în care se extrage pentru prima oara rădăcina pătrată, și metode importante precum inductia matematică completa. A dat și o metoda „fără cuvinte”, grafică, deci extrem de intuitiva pentru a ilustra suma pe care se bazeaza metoda sau chiar pentru a exemplifica mai bine metoda inductiei matematice. A testat metoda noua la clasa cu și a constatat cu surprindere că și cei mai refractari elevi au înteles-o și au primit-o cu entuziasm. (www.mateinfo.ro/reviste-de-matematica/revista-electronica-de-matematica-mateinfo-ro-aparitie-lunara-2065-6432/revista-electronica-mateinfo-ro-2016/508-revista-electronica-mateinfo-ro-iunie-2016 și click pe Download)
A implementat / elaborat 100 de programe aplicate, în C++, exemple sugestive utile ca auxiliare în matematică, ( 3 de fizică, 3 de chimie, și unul de medicină) (mai – iunie 2016).
-A publicat în Convorbiri Didactice, revista cu ISSN, nr. 14 – Ianuarie 2017, lucrarea “Inițiativă în abordarea unor capitole de informatică din perspectivă interdisciplinara”.
Participări cu succes la sesiuni de comunicări:
– La Institutul de Marină Constanța, în 1985
– La sesiunea de comunicări “Creativitate și Eficiență în Învățământ” a profesorilor din județul Tulcea cu lucrări ca “Contribuție la studiul extremelor funcțiilor de mai multe variabile reale”
– A elaborat o lucrare pentru examenul de gradul I numită “Relții de ordine și aplicații” notată de profesorii universitari examinatori cu 10, atât pentru conținut cât și pentru prezentarea sa.
Limbi vorbite: engleză, germană, spaniolă, franceză, ceva italiană și ceva rusă.